Nyttig info om terrassevarmere

På denne siden vil vi forsøke å gi deg den tekniske informasjonen du ønsker og trenger for å ta en kalkulert beslutning på om infrarød varme er noe for deg.

HISTORIE
I 1800 holdt den engelske astronomen William Herschel et kvikksølvtermometer i det optiske spektrum av sollys sendt gjennom et glassprisme for å måle varmen fra ulike lysfarger. Han oppdaget en ytterligere temperaturøkning når han flyttet termometeret forbi det synlige røde lyset. Dette var det første eksperimentet som viste at varme kunne overføres via en usynlig form for lys.

Definisjonen på Infrarød (IR) stråling/infrarød varme er elektromagnetisk stråling av bølgelengder lengre enn synlig lys. Navnet kommer fra det latinske ordet infra som betyr under og rød som er den fargen innenfor spektret av synlig lys som har den lengste bølgelengden. Infrarød stråling/ infrarød varme (IR) er en del av det optiske spekteret som vi ikke kan se, men som har lengre bølgelengde enn synlig lys.
Strålevarme skiller seg tydelig fra konveksjon som er luftoppvarming (eks. panelovner). Ved hjelp av stråling kan nemlig varme overføres fra et objekt til et annet uten at de to objektene forbindes av noe som helst.
For eksempel slik solen hver dag varmer opp Jorden, til tross for at det er rundt 150 millioner kilometer lufttomt rom mellom den og oss. En terrassevarmer fungerer som en sol i miniatyr. Den sender strålevarme til deg - selv om du ikke har kontakt med varmeren.

Hva bør jeg velge?

Det første du må tenke på er hvordan du vil bruke uteområdet. Skal du forlenge de flotte sommerkveldene eller er du ute etter å utvide sesongen i begge ender? Har du krevende eller tøffe forhold? Har du en åpen terrasse, en som er delvis lukket, eller en innglasset terrasse du vil ha varme på? Alt dette innvirker på hvilken modell du bør velge.

En ting er sikkert: Sommersesongen vår er kort her oppe i nord, og når man først har investert i ett flott uteområde er det viktig å få tilstrekkelig varme for å virkelig kunne nyte det. Derfor bør man investere i kvalitet og ytelse, og ikke velge den billigste varianten.

Provida Varme har lang erfaring med infrarød varme og som en av svært få leverandører tilbyr vi gode råd og veiledning når du skal velge. Med vår produktkunnskap og den informasjon vi får fra deg, vil vi komme med forslag både på produkt og plassering.

Noe å tenke på

Hvorfor må jeg tenke på vind? Fordi vår største «fiende» er vind.
Et eksempel: Er det vindstille kan man formelig kjenne varmen fra sola steke og gjøre oss godt. Kommer det sur vind, er varmen fra solen konstant, men vinden overstyrer varmefølelsen. Det samme gjelder for terrassevarmere. Har du ikke le for vind og vil forlenge sesongen i begge ender bør du derfor velge en kraftig modell som gir meget god varme selv om det blåser litt. Har du god le for vind står du litt friere, og kan velge mellom flere modeller.

Hva er Ultra Low Glare?

Dette er en ny teknologi som gir et mye mykere og mer behagelig lys enn tidligere. Det gir et mer gyllent lys istedenfor det røde intense lyset vi er vant til. Man får inntil 80% lysreduksjon i forhold til andre modeller. Alle Provida Varme`s produkter har det siste innen Ultra Low Glare teknologi, unntatt våre modeller som ikke avgir lys. Lys eller ikke lys

Mange av oss liker ikke det røde lyset som kommer fra terrasse­varmerne. Men teknologien går fremover. Alle Provida Varme`s ­produkter har det siste innen Ultra Low Glare teknologi, som ­reduserer lysintensiteten med inntil 80%. I tillegg har vi markedets kraftigste varmer UTEN LYS. Den er perfekt for de som ikke har krevende forhold, som har en hagestue, vinterhage eller innglasset terrasse. Eller for de som ønsker å forlenge de flotte sommerkveldene og har noe le for vind. Får å komme med i Provida Varme`s produkt­sortiment må produktet holde svært høy kvalitet og ha meget god ytelse. I tillegg skal det ha høy brukervennlighet og fleksibilitet, samt tåle tøffe forhold.

Dette kommer deg som kunde til gode! Vår kunnskap er din trygghet.

Påvirkninger fra omgivelsene

Man sier at infrarød varme varmer opp det den treffer, og det er riktig.
Derfor tror mange at man kan sitte ute i all slags vær, og terrassevarmeren vil fortsatt holde en varm. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Vi forklarer:
Det er riktig at terrassevarmeren avgir varme, og som varmer det den treffer.
MEN: Omgivelsene vil definere hvordan dette oppleves.
Et eksempel: Tenk at du sitter i en lun krok på påskefjellet en solskinnsdag. Da kan du kanskje sitte i t-skjorte. Men så flytter du deg 3 meter rundt hushjørnet der hvor det er kald trekk. Plutselig må du ha på deg både genser og jakke. Varmen fra solen har ikke endret seg, den er konstant. Men du har fått inn den faktoren som kalles VIND. Og jo mer trekk eller vind, eller jo kjøligere/kaldere vinden er, jo mer kraft må du ha i terrassevarmeren for å overstyre kuldefaktoren fra vind. Derfor bør man tenke seg om hvilket produkt man velger ut i fra sitt behov, sted, bruk, sesong og vindforhold.

Lurer du på noe? Her kan vi hjelpe. Vi gir deg råd om hvilken modell du bør velge!

Hva er forskjellen?

Teknologien går fremover, og det er stor utvikling innenfor varmerør.
De deles inn i 3 ulike typer: Standard, Low Glare og Ultra Low Glare.
Så hva er forskjellen?

Standard gir gjerne mye og intenst lys og er meget ubehagelig å se på.
Low Glare har en lavere lysavgivelse ut i rommet enn Standard varmerør. De gir fortsatt relativt mye lys ut i rommet, og der er ubehagelig å se direkte på varmeren. Ultra Low Glare (ULG) er den siste teknologien. Det medfører at man får inntil 80% lysreduksjon ut i rommet ved å bruke rett ULG teknologi kontra standard varmerør. MEN: Det finnes store kvalitetsforskjeller også innenfor ULG teknologien. Dersom man velger en lavprisvariant med ULG vil man fortsatt få betydelig mer lysavgivelse ut i rommet kontra en modell av høy kvalitet.

En meget god ULG modell skal avgi et lys som er en kombinasjon av gul/oransje/rød, hvor man kan se rett på varmerøret uten ubehag. Samtidig er det viktig å merke seg at ULG produkter i høy kvalitet har en meget kraftig varmeavgivelse.

Halogen og Quartz

Kjært barn har mange navn. Man kjenner sikkert til både navnene Halogenvarmer og Quartsvarmer.
Men hva er egentlig forskjellen? Faktisk ingenting!

Kortbølgevarmere består av et varmerør. Det er dette varmerøret som produserer varmen som avgis. Det er i bunn og grunn en høyeffektiv «pære» Varmerøret består av quartsglass, og inni varmerøret har man en halogengass for å holde temperaturen stabil. Derfor brukes både Quartz og Halogen for å omtale terrassevarmerne.

Kvalitet eller billig?

Når det gjelder terrassevarmere får man som regel det man betaler for.
Man kan få kjøpt terrassevarmere fra noen hundrelapper til mange tusen kroner.

Hva skal man velge?
En ting er sikkert. Flere og flere investerer mye penger i uteområdet sitt nettopp for å nyte tiden vi kan være ute. Og mange ønsker å forlenge sesongen i begge ender. Når man da har lagt kanskje mange titusener av kroner i utearealet, bør man ikke spare på terrassevarmeren. Ved å investere i en god kvalitetsvarmer, vil du ha betydelig bedre varmeeffekt enn rimeligere modeller, samt lengre levetid. Flere tester har vist at lavprismodeller bl.a. ruster betydelig raskere enn de i en litt høyere prisklasse.